Helminthiasis

cacing dina awak manusa

Helminthiasis nyaéta kasakit anu lumangsung nalika cacing (helminths) muncul dina awak. Parasit nyababkeun anceman serius pikeun kahirupan - aranjeunna parah kualitasna, ngirangan kekebalan. Ieu mangrupikeun panyakit anu umum, sabab helminths didiagnosis di murangkalih sareng dewasa. Résiko inféksi ningkat kalayan henteu patuh kana aturan kabersihan pribadi, kekebalan lemah, kontak sareng piaraan. Peminat masakan aheng ogé aya résiko, bahan-bahanna henteu ngalaman perlakuan panas anu cukup.

Nyababkeun helminthiasis

Ampir 400 spésiés helminths tiasa parasit dina awak manusa, 70 di antarana anu paling umum di nagara urang. Sakumaha aturan, ieu buleud sareng cacing pita. Seringna, panyakit anu disababkeun ku penetrasi flukes (ucing atanapi ati flukes) dideteksi.

Kasakit tumuwuh nalika endog atawa larva parasit asup kana burih. Cacing pita dina periode ngembangkeun ti endog nepi ka individu dewasa séksual bisa ngarobah sababaraha host. Anjeun oge bisa kainfeksi ku dahar daging (sapi, babi, buruan), cai unfiltered, sayuran kotor jeung bungbuahan.

Helminths parasitize dina organisme mamalia, lauk, moluska, amfibi. Pikeun ngahindarkeun inféksi, anjeun kedah lirén tuang aranjeunna atah, ulah mésér lauk asap atanapi asin anu teu dipikanyaho.

Roundworms ngaliwatan sagala tahapan ngembangkeun dina hiji pamawa. Larva maranéhanana, endog ragrag kana taneuh, cai taneuh jeung tai sato. Inféksi biasana lumangsung nalika aturan kabersihan dilanggar, pamakéan produk unwashed. Paling sering, helminthiasis didiagnosis di barudak. Ieu cukup pikeun maénkeun dina sandbox atawa nyekel handrail tina carousel, lajeng, tanpa ngumbah leungeun, dahar apel. Endog ogé tiasa aya dina bulu piaraan, khususna anu teu boga bumi. Ngumbah leungeun Anjeun tuntas sanggeus nanganan aranjeunna.

Pinworms jeung cacing pita dwarf dikirimkeun ngaliwatan kontak jeung penderita kainféksi ngaliwatan utensils umum jeung item kabersihan. Anjeun tiasa kainfeksi ku nyeuseup lebu anu ngandung endog helminth.

Klasifikasi

Roundworms (pinworms, roundworms, jsb) jeung flatworms parasitize dina awak manusa. Aya dua jenis helminths datar: cacing pita (dwarf, babi, bovine cacing pita, jsb) jeung flukes.

Helminths tiasa mangaruhan:

  • peujit badag;
  • ati;
  • sistem engapan;
  • sistim saraf;
  • panon;
  • pembuluh getih;
  • titik limfa;
  • kulit jeung jaringan subcutaneous;
  • tulang;
  • otot.

Béda jinis helminths gaduh umur hirup anu béda. Pinworms hirup kirang ti sabulan - aranjeunna henteu tiasa baranahan dina awak host. Tunduk kana aturan kabersihan, jalma anu katépaan pulih dina 2-3 minggu. Tapi sababaraha jinis parasit tiasa hirup mangtaun-taun, sareng mustahil pikeun ngaleungitkeunana tanpa perlakuan.

jenis cacing dina awak

Gejala cacing

Rupa-rupa jinis cacing tiasa parasit dina saluran pencernaan, organ pernapasan, titik limfa, tulang sareng jaringan otot. Aktivitas vitalna mangaruhan organisme host ku cara anu béda. Éta tiasa ngahasilkeun racun, ngangsonan ngembangkeun prosés radang, réaksi alérgi, anémia, gangguan métabolik, sareng gaduh pangaruh traumatis dina organ sareng jaringan.

Gejala kayaning gangguan saré, headaches, sénsitip, sesak napas, bronchospasm, penderita jarang pakait sareng parasit. Nanging, usaha pikeun ngaleungitkeunana ku cara nginum obat tradisional henteu hasil. Dina hal ieu, anjeun kedah konsultasi ka dokter, nyandak tés. Sanggeus diajar hasil maranéhanana, spesialis bakal bisa nyieun diagnosis nu bener jeung nulis resep perlakuan nyukupan.

Résiko inféksi jeung cacing parasit naek kalawan sistim imun lemah, kasakit kronis. Saatos inféksi, kaayaan hiji jalma biasana parah, sareng panyakit kronis parah. Hese pikeun dokter pikeun nangtukeun naha exacerbation disababkeun ku parobihan musim, palanggaran diet, atanapi saran anu sanés. Kasusah dina diagnosis ogé lumangsung dina jalma kalawan sistim imun lemah.

Anjeun kedah angkat ka klinik pikeun ngaidentipikasi atanapi ngaleungitkeun helminthiasis kalayan gejala di handap ieu dina sawawa:

  • Naékna suhu. Éta tiasa naék pisan dugi ka 38 ° C sareng turun sakedap saatos nyandak ubar anti-radang, antipiretik. Kadang suhu tetep dina tingkat luhur pikeun 2-3 bulan.
  • Nyeri kusam atanapi motong burih, sering gangguan najis (diare atanapi kabebeng), seueul.
  • Gatal dina anus, parah sore.
  • Sering tiis atanapi panyakit engapan - nalika katépaan ku helminths, kekebalan turun.
  • Kaleungitan atanapi paningkatan napsu, panurunan anu seukeut dina beurat awak.
  • Bronkospasme, batuk, sesak napas, gangguan engapan anu sanés, pucat kulit sareng mémbran mukosa.
  • bitu peurih.
  • Insomnia, sering headaches, kahariwang, sénsitip, depresi.
  • Nyeri dina sendi sareng otot.
  • Peradangan, titik limfa ngabareuhan.
  • Edema.

Dina henteuna perawatan anu nyukupan, helminths tiasa ngangsonan ngembangkeun pankreatitis kronis, hépatitis, cholecystocholangitis, nyababkeun parobihan anu teu tiasa dibalikeun dina jaringan, bahkan maot.

Gejala inféksi cacing parasit pisan rupa-rupa. Aranjeunna sering masquerade salaku manifestasi panyakit umum lianna. Pikeun henteu sono kana waktosna sareng ngajalanan kursus perawatan sateuacan kaayaan parah parah, penting pikeun ningali dokter dina waktosna.

roundworm dina manusa

Diagnostik

Inféksi sareng sababaraha jinis helminths masihan gambaran klinis anu khas. Dokter dina kunjungan munggaran pasien tiasa nyarankeun diagnosis. Endog jeung ngambah séjén tina aktivitas vital roundworms, pinworms jeung roundworms séjén nu parasitize dina peujit dideteksi dina ulikan tai. Kadang cacing katingali dina ultrasound. Tapi sababaraha parasit anu ukuranana leutik pisan hésé pikeun ngaidentipikasi. Diagnosis dumasar kana kombinasi gejala sareng hasil studi instrumental sareng laboratorium.

Upami anjeun nyangka helminthiasis di dewasa sareng murangkalih, anjeun kedah lulus:

  • Analisis fecal. Ngidinan anjeun ngadeteksi ayana parasit umum dina awak kalayan akurasi anu luhur. Nanging, sababaraha di antarana ngan ukur endog dina tahapan anu tangtu dina daur hirupna, ku kituna disarankeun pikeun ngalaksanakeun panilitian sababaraha kali kalayan interval 3-4 dinten.
  • Analisis klinis umum getih. Henteu nunjukkeun ayana larva, endog, déwasa, tapi masihan seueur inpormasi ngeunaan inténsitas prosés radang, jumlah leukosit, jsb.
  • Analisis biokimiawi. Nyadiakeun inpo wincik ngeunaan métabolisme protéin, ngadeteksi leungitna protéin abnormal atawa ngaronjat sintésis protéin, tur mantuan ngaluarkeun atawa nyarankeun inféksi jeung helminths tangtu.
  • Analisis pikeun indikator fungsi ati (bilirubin, alfa-amilase pankréas, fosfatase alkali, AsAT, AlAT). Diagnosis ati, pankréas nunjukkeun inféksi ku helminths.
  • Urinalisis, tés getih kalayan filtrasi glomérular. Aranjeunna masihan dokter inpormasi ngeunaan kaayaan ginjal, kamungkinan karusakan ku parasit.

Studi eusi bili, sputum, duodenal ogé tiasa resep.

Pikeun netelakeun lokalisasi parasit, assess darajat karuksakan, diagnostics ultrasound bisa prescribed. Lamun nyangka ayana helminths dina uteuk, panon, tomography diitung. Pikeun diagnosis helminths dina bayah, x-ray dicokot, burih, peujit - endoscopy.

Pamariksaan komprehensif ngamungkinkeun pikeun gancang sareng akurat nangtukeun panyabab panyakit sareng resep pangobatan anu nyukupan. Ulah nyerah dina ujian. Beuki akurat dokter nangtukeun ngabalukarkeun kaséhatan goréng, anu gancang anjeunna tiasa nulungan.

Dokter mana anu kedah dihubungi?

Upami anjeun nyangka inféksi helminth, anjeun kedah ngahubungi ahli terapi anu bakal ngalaksanakeun ujian awal, resep laboratorium sareng studi instrumental. Saatos pamariksaan, ahli terapi bakal resep pangobatan atanapi ngarujuk anjeun ka dokter spesialis.

Pangobatan

Kalayan diagnosis tepat waktu, helminthiasis dileungitkeun ku ubar anthelmintik. Dokter nangtukeun dosis gumantung kana umur, beurat pasien, darajat karusakan parasit, jinis sareng lokalisasina. Pikeun ngaleungitkeun kalolobaan cacing, cukup nginum obat 1-3 kali. Dina waktos anu sami sareng ubar anthelmintik, komplek vitamin-mineral sering resep pikeun nguatkeun sistem imun.

Kalayan kaayaan mabok parah, réaksi alérgi, inféksi ngalawan latar tukang panyakit kronis parah, rumah sakit tiasa diperyogikeun. Dokter henteu ngan ukur ngaleungitkeun parasit tina awak manusa, tapi ogé ngalaksanakeun terapi detoksifikasi, terapi vitamin.

Perawatan bedah diperyogikeun nalika organ sareng jaringan kapangaruhan ku helminths. A angka nu gede ngarupakeun ascaris kadang ngabalukarkeun impaired patency peujit, saluran bili. Akumulasi maranéhanana dihapus surgically. Kaputusan ngeunaan kabutuhan perawatan bedah dilakukeun ku dokter saatos pamariksaan komprehensif. Pajeulitna sareng lilana operasi gumantung kana lokalisasi parasit, ukuranana, sareng kuantitasna.

Komplikasi

Helminthiasis disababkeun ku jenis umum parasit bisa diubaran ku nginum obat prescribed ku dokter. Tapi lamun teu nengetan gejala alarming, deterioration tina kaséhatan, kalemahan, kacapean causeless, kekebalan turun, kasakit bisa ngakibatkeun komplikasi serius.

Upami parasit ngagaduhan kana bayah, sareng pasien henteu angkat ka dokter kalayan keluhan batuk, sesak napas, nyeri dada, sesak napas, pneumonia atanapi bahkan asma bronkial.

Parasit dina sistim digésti mah bisa ngabalukarkeun sirosis, bisul ati, hépatitis, kanker peujit, perdarahan cerna, akumulasi cairan dina rohangan beuteung (ascites), sarta peritonitis. Éta ogé sering ngangsonan ngembangkeun panyakit ginjal kronis, meningoencephalitis, leungitna visi. Sababaraha cestodes (cacing pita) tumuwuh leuwih 1 méter panjangna, sarta roundworms leutik bisa ngabentuk bal padet. Ieu ngaganggu fungsi normal awak, ngabalukarkeun kaayaan mabok parna, réaksi alérgi. Tanpa perhatian médis urgent, maot téh mungkin.

Nyegah

Helminthiasis sering lumangsung nalika aturan kabersihan henteu diturutan atanapi tuangeun henteu diolah leres. Pikeun nyegah invasi helminthic, anjeun peryogi:

  • Ulah make baju jero batur, ulah babagi anduk jeung strangers.
  • Ngumbah leungeun Anjeun tuntas saméméh dahar - hal anu penting pikeun ngalakukeun ieu teu ngan saméméh sarapan, dahar beurang, dinner, tapi ogé snack.
  • Ngumbah leungeun sanggeus ngagunakeun jamban.
  • Ngumbah leungeun anjeun sacara saksama saatos damel di ranjang, sareng lakukeun sadayana berkebun nganggo sarung tangan karét anu kandel.
  • Anggo ukur cai bersih pikeun nginum sareng masak.
  • Bilas bungbuahan sarta sayuran tuntas dina cai ngocor.
  • Tuang daging, lauk, kadaharan ti laut anu geus undergone perlakuan panas.
  • Ulah meuli produk di pasar spontan, ti individu anu teu bisa mastikeun kasalametan produk.
  • Ngawas kaséhatan piaraan, rutin deworm, sanajan piaraan hirup di apartemen jeung teu balik ka luar. Pikeun milih ubar sareng ngitung dosis, hubungi dokter hewan anjeun.
  • Ngajaga kabersihan di tempat hirup sareng padamelan. Kadang-kadang jalma mawa endog helminth dina dampal sapatu maranéhanana. Pikeun ngirangan résiko inféksi, anjeun kedah rutin ngalaksanakeun beberesih baseuh, disinfect sadaya permukaan.

Malah nuturkeun aturan ieu, résiko inféksi teu tiasa dileungitkeun lengkep. Pikeun nyegah ngembangkeun panyakit, konsultasi therapist a. Dokter bakal resep ubar pikeun pencegahan helminthiasis. Pastikeun pikeun ngabejaan urang sabaraha sering anjeun ngarambat, naha aya pets di imah, plot pribadi. Prophylaxis ubar helminthiasis disarankeun pikeun dilaksanakeun 2 kali sataun.