Helminthiases

cacing dina awak manusa

Helminthiases- kasakit helminthic disababkeun ku helminths - buleud tur datar, jarang annelids sarta cacing parasit sirah spiny. Helminthiases dicirikeun ku kursus kronis sareng épék sistemik dina awak kalayan ngembangkeun beuteung, alérgi, sindrom anemik, toksikosis kronis; ruksakna paru-paru, ati, saluran bilier, otak, organ visi. Dina diagnosis helminthiases, metode laboratorium (helminthoovoscopic, helmintholarvoscopic, serological) sareng instrumental (X-ray, endoscopy, ultrasound, jsb) dianggo. Pangobatan helminthiases gumantung kana jinis parasit sareng kalebet terapi khusus (anthelmintik) sareng patogenetik.

Inpormasi Umum

Helminthiases nyaéta infestasi helminthic disababkeun ku rupa-rupa jinis cacing parasit handap - helminths. Helminthiases ngagaduhan kursus kronis, dibarengan ku kakurangan awak sareng panurunan dina pertahanan alamna. Dina struktur helminthiases, tempat ngarah kagolong kana enterobiasis, ascariasis, hookworm, trichuriasis sareng toxocariasis.

Numutkeun statistik resmi, infestasi populasi nagara urang sareng helminthiases nyaéta 1-2%, tapi di sababaraha daérah ngahontal 10% atanapi langkung. Masalah paningkatan dina incidence of helminthiases relevan henteu ngan pikeun kasakit tepa, tapi ogé pikeun pediatrics, terapi, bedah, gastroenterology, dermatology, allergology, urology sarta wewengkon médis praktis lianna.

Nyababkeun helminthiases

Nepi ka ayeuna, langkung ti 250 patogén helminthiases dina manusa dipikanyaho; Tina ieu, sakitar 50 spésiés anu paling umum. Helminths parasitizing dina awak manusa utamana digambarkeun ku roundworms (kelas Nematoda) jeung flatworms (kelas flukes - Trematoda jeung cacing pita - Cestoidea); kurang umum nyaéta inféksi manusa kalawan annelida (Annelida) jeung acanthocephala (Acanthocephala). Wawakil roundworms kaasup pinworms, roundworms, trichinella, whipworm; pita - bovine, babi jeung cacing pita dwarf, echinococcus, cacing pita lega; flukes - ucing jeung ati flukes.

Daur hirup helminths ngawengku tahapan endog, larva jeung bentuk dewasa séksual. Gumantung kana karakteristik perkembangan cacing parasit jeung cara inféksi, kasakit helminthic dibagi kana biohelminthiases, geohelminthiases jeung contagious (kontak) helminthiases.

  1. Geohelminthsmangrupakeun mayoritas roundworms (nematodes). Tahap pangembangan endog sareng larva geohelminths lumangsung dina taneuh dina kaayaan suhu sareng kalembaban anu tangtu. Inféksi ku helminthiases taneuh lumangsung nalika kabersihan pribadi henteu diperhatoskeun, tuang cai anu kacemar ku parasit, buah, sayuran, atanapi kontak sareng taneuh anu kacemar ku tai. Geohelminthiases kaasup kasakit helminthic kayaning ascariasis, ankylostomidosis, trichuriasis, strongyloidiasis.
  2. Pikeun nomerbiohelminthsmilik flukes (trematodes) jeung cacing pita (cestodes), kitu ogé sababaraha jenis nematodes. Pikeun ngahontal tahap invasif, maranéhna kudu robah hiji atawa dua host panengah, nu bisa jadi lauk, crustacea, moluska, jeung serangga. Agen sabab biohelminthiases asup kana awak manusa nalika tuang daging atanapi lauk anu henteu ngalaman perlakuan panas anu cukup, nginum cai atah. Wawakil biohelminthiases nyaéta diphyllobothriasis, clonorchiasis, opisthorchiasis, teniasis, teniarinhoz, trichinosis, fascioliasis, echinococcosis.
  3. TOhelminthiases tepamilik invasi dikirimkeun ti jalma ka jalma ngaliwatan kontak pribadi, ngaliwatan barang toilet umum, piring, linen, atawa ku inféksi diri. Ieu enterobiasis, hymenolepiasis, strongyloidiasis, cysticercosis.

Klasifikasi

Helminthiases digolongkeun gumantung kana ciri biologis helminths, cara ayana di lingkungan luar, cara inféksi, jeung habitat dina awak manusa. Ningali ciri biologis patogén, aya:

  • nematodes(ascariasis, enterobiasis, trichuriasis, ankylostomidosis, necatoriasis, jsb. )
  • cestodoses(taeniasis, cysticercosis, hymenolepiasis, teniarinhoz, echinococcosis)
  • trematodoses(opisthorchiasis, clonorchiasis, schistosomiasis, fascioliasis).

Numutkeun mode ayana cacing parasit di lingkungan, geohelminthiases, biohelminthiases sareng helminthiases kontak dibédakeun. Inféksi helminthiases tiasa lumangsung ku dahareun, cai, jalur percutaneous. Gumantung kana lokalisasi patogén dina awak manusa, helminthiases dibagi kana:

  • peujit. Patogén tina ascariasis, enterobiasis, ankylostomidosis, trichuriasis, strongyloidiasis, trichostrongyloidiasis, diphyllobothriasis, teniasis, teniarhynchosis, hymenolepiasis, jsb parasitize dina peujit manusa.
  • extraintestinal. Helminths Extraintestinal bisa hirup dina ati, hampru, pembuluh darah, jaringan subcutaneous. Parasit extraintestinal kaasup filariasis, dracunculiasis, opisthorchiasis, schistosomiasis, fascioliasis, clonorchiasis, paragonimiasis, trichinosis, cystocercosis, jsb.

Sajaba ti éta, luyu jeung prinsip lokalisasi, aya luminal (kaasup peujit) jeung jaringan (kulit jeung visceral) helminthiases.

Gejala helminthiases

Gambar klinis helminthiases pisan variegated sarta diwangun ku réaksi umum sistim imun salaku respon kana invasi parasit jeung lesions organ-spésifik. Salila helminthiases, akut atanapi awal (ti 2-3 minggu ka 2 bulan) sareng fase kronis (dugi ka sababaraha taun) dibédakeun. Pangaruh patologis utama helminths dina awak manusa kalebet réaksi toksik-alérgi, karusakan mékanis pikeun organ sareng jaringan, kakurangan vitamin sareng tuangeun, sareng panurunan dina kamampuan imunologis.

Fase akut

Dina période akut helminthiasis, manifestasi utama disababkeun ku pangaruh toksik-alérgi tina cacing parasit dina awak. Pasén ngagaduhan muriang, ruam kulit, nyeri otot, limfadenopati. Sindrom beuteung (dyspepsia, nyeri beuteung), sindrom pulmonal (batuk garing, bronchospasm, sesak napas), sindrom hépatolienal (enlargement ati sareng limpa), sindrom asthenovegetative (apathy, kacapean, gangguan bobo, sénsitip) sering berkembang.

fase kronis

Dina fase kronis helminthiasis, lesi organ-spésifik predominate, utamana alatan trauma mékanis kana situs parasitism of helminth nu. Janten, gangguan dyspeptic sareng nyeri beuteung penting pikeun kursus helminthiases peujit. Ngalanggar prosés nyerep dina peujit dipirig ku polyhypovitaminosis, leungitna beurat kutang. Anemia kakurangan beusi mangrupikeun pendamping anu sering tina helminthiasis peujit. Kalayan invasi helminthic anu ageung, prolaps tina réktum, pangembangan colitis hemorrhagic, sareng halangan peujit tiasa.

Dina fase kronis helminthiases lumangsung kalawan lesion utama sistem hépatobiliary, jaundice obstructive, hépatitis, cholecystitis, cholangitis, sarta pankreatitis bisa lumangsung. Dina kasus migrasi pinworm salila enterobiasis, vaginitis pengkuh, endometritis, sarta salpingitis bisa ngamekarkeun.

Tahap kronis strongyloidiasis lumangsung kalayan formasi maag burih sareng duodenal. Kalayan trichinosis, sistem kardiovaskular (miokarditis, gagal jantung), organ pernapasan (bronkitis, bronkopneumonia), sareng sistem saraf pusat (meningoencephalitis, encephalomyelitis) tiasa kapangaruhan. Kusabab invasi pembuluh limfatik ku filariae, filariasis sering ngembangkeun limfangitis, lymphedema tina ekstremitas sareng bengkak kelenjar susu sareng organ séks. Kalayan echonococcosis, kista ati sareng paru-paru kajantenan, kalayan suppuration anu tiasa komplikasi dina bentuk peritonitis purulent atanapi pleurisy.

Ngalawan latar tukang helminthiases di barudak boh déwasa, éféktivitas vaksinasi preventif jeung revaccination nurun, salaku hasil nu tingkat pelindung perlu kekebalan teu kahontal. Dina ayana kasakit concomitant, helminthiases ngaropéa tur nganyenyerikeun hate jalanna. Hasil tina helminthiasis tiasa pulih (kalayan maot alami atanapi diusir helminth) atanapi fénoména sésa-sésa, sering kalayan akibat nganonaktipkeun.

Diagnostik

Dumasar data klinis sareng epidemiologis, helminthiases utamina didiagnosis parantos aya dina tahap kronis. Pikeun ngaidentipikasi agén sabab helminthiasis, metode laboratorium khusus dianggo: microhelminthoscopic (scraping pikeun enterobiosis), helmintho-ovoscopic (ujian tai pikeun endog cacing), helmintholarvoscopic, serological (ELISA, RIF, RSK, RNGA), histological scatology. Najis, utah, eusi duodenal, sputum, cikiih, getih, specimen biopsy kulit, jsb.

Kalayan helminthiasis peujit, tés alérgi kulit sareng antigén helminth tiasa informatif. Pikeun ngaidentipikasi sareng meunteun parahna lesi khusus organ, diagnostik instrumental seueur dianggo: ultrasound ati, pankréas, FGDS, colonoscopy, biopsy endoskopik, radiografi sareng CT organ internal, scintigraphy ati.

cacing dina peujit

Pangobatan helminthiases

Pendekatan holistik pikeun pengobatan helminthiases diwangun ku terapi etiotropic sareng post-syndromic. Perlakuan spésifik ngalibatkeun janjian ubar anthelmintic, kalayan ngitung jinis helminth sareng tahap invasi. Éféktivitas deworming ditaksir ku hasil pamariksaan parasitologis anu diulang. Pikeun terapi etiotropik helminthiases, kelompok ubar ieu dianggo:

  • antinematodal
  • anticestodose
  • antitrematodose
  • ubar spéktrum lega.

Dina helminthiases peujit, ubar antibakteri, enterosorbent, énzim, probiotics, jsb ditambahkeun kana perlakuan utama. . Terapi symptomatic of helminthiases bisa ngawengku janjian antihistamines, infusions ka jero nadi, vitamin, glikosida cardiac, NSAIDs, glucocorticoids. Kalayan echinococcosis, metode utama pikeun ngubaran pasien nyaéta intervensi bedah (bedah pikeun kista / bisul ati, echinococcectomy).

Nyegah

Pencegahan geohelminthiasis dilumangsungkeun ku atikan higienis populasi, panyalindungan lingkungan tina polusi fecal, instilling di barudak aturan kabersihan pribadi. Dina watesan nyegah panyebaran biohelminthiasis, peran penting dimaénkeun ku deworming sato domestik, Pangajaran sarta Palatihan Atikan jeung kontrol Saniter leuwih diobral produk daging, sarta perlakuan panas ati daging jeung lauk. Dina pencegahan helminthiases kontak, gangguan mékanisme transmisi patogén dina grup diatur, utamana barudak, penting pisan. Disarankeun pikeun ngalaksanakeun prophylaxis ubar musiman helminthiases di kulawarga (contona, albendazole), pamariksaan parasitologis rutin barudak sareng kelompok résiko.